Бджолиний віск для особи: властивості, застосування, домашні рецепти косметики з воском

Привіт, дорогі мої!

Змист

Відео: Що таке бджолиний віск? Корисні властивості і способи застосування воску

Продовжуємо знайомитися з основними компонентами домашньої косметики.

Минулого разу я спробувала більш детально розглянути масло какао, а сьогодні нашому героєм дня стане ВІСК, тому що він також входить до складу основних компонентів більшості косметичних засобів домашнього виготовлення.

Соромно зізнатися, але насправді, я до недавніх пір, навіть не замислювалася про те, що бувають найрізноманітніші види воску, а не тільки бджолиний.

Пізніше ми познайомимося з кожним з них докладніше, а поки визначимося з тим, навіщо віск застосовується в косметології і розглянемо чим корисний бджолиний віск для особи.

З цієї статті ви дізнаєтеся:

Фізичні властивості бджолиного воску

Бджолиний віск-це тверда, дрібнозерниста, тендітна маса від жовтувато-білого до темно-жовтого кольору з легким запахом меду, без смаку.

Він виробляється особливими залозами робочих бджіл і служить матеріалом для будівництва сот.

Жовтий бджолиний віск отримують перетоплюванні звільнених від меду сот з подальшою його очищенням, а білий бджолиний віск отримують відбілюванням жовтого воску на сонячному світлі.

Відео: Маска Для Обличчя З Бджолиним Воском І Медом Як Схуднути [Бджолиний Віск Маски Для Особи]

Він нетоксичний, хімічно стійкий, не розчиняється у воді, біологічно актівен.Он не втрачає своїх бактерицидних якостей навіть після того, як його піддають технічної переробки.

Температура плавлення бджолиного воску: 65 - 67 ° C.

Хімічні властивості бджолиного воску



Головною складовою частиною бджолиного воску є складні ефіри насичених жирних кислот (пальмітинової, церотовой, миристиновой і ін.), 72% різних натуральних восків і високомолекулярних одноатомних спиртів.

Присутні також насичені вуглеводні (гентріаконтан, нонакозан), вільні жирні кислоти (меліссіновая, монтановая, неоцеротовая і ін.), Вищі спирти, лактони, каротиноїди, вітамін А, антибіотики, бактерицидні речовини, а також ароматичні, фарбувальні, мінеральні та інші речовини.

Ні в одному, відомому на сьогоднішній день людству, продукті не міститься така кількість каротина, як в бджолиному воску.

Всі ці речовини практично не вступають в хімічні реакції з іншими речовинами (крім луги). Саме тому віск може зберігатися дуже і дуже довго, будучи природним консервантом.

Чим відрізняється жовтий бджолиний віск від білого?

Колір бджолиного воску може коливатися від білого до темно-жовтого відтінку.

Віск жовтий отримують перетоплюванні звільнених від меду сот з подальшою його очищенням.



Віск білий отримують відбілюванням жовтого воску на сонячному світлі.

більш корисним для застосування в косметології вважається жовтий віск, так як саме в ньому присутній великий вміст вітаміну А, ніж у білому.

Корисні властивості бджолиного воску в косметології

  1. Завдяки високому вмісту вітаміну А, який так необхідний для нормального розвитку клітин і покривного епітелію шкіри, його використовують при лікуванні різних шкірних недуг і при лікуванні захворювань слизових оболонок.
  2. Пчеліний віск повільно всмоктується в шкіру, утворюючи на ній захисну воскообразная плівку, і при правильно доданої концентрації, не забиває пори. Така плівка істотно сповільнює процес зневоднення і старіння шкіри, роблячи її ніжною, гладкою та еластичною, а також захищає шкіру від зовнішнього впливу вітру і низьких температур.
  3. Пчеліний віск володіє чудовими пом`якшуючими, живильними і протизапальними властивостями, він сприяють швидкому загоєнню різних пошкоджень шкіри (запалення, ранки, тріщинки, опіки і т.д.)

Як застосовують бджолиний віск для особи і в косметиці?

Бджолиний віск дуже часто використовується в приготуванні промислової і домашньої косметики, тому нам так необхідно знати його властивості і способи застосування.

Воски володіють хімічною стійкістю, не схильні до окислення, водостійкі, мають достатню твердість і високу температуру плавлення.

У різних косметичних засобах (емульсійні креми, губні помади, блиск для губ, декоративні олівці та ін.) Виконують роль структуроутворюючих компонентів, що впливають на щільність і термостійкість виробів, надають їм матовість, твердість і пластичність.

Відео: Мазь для шкіри навколо очей на основі бджолиного воску своїми руками

Окремі види восків містять біологічно активні речовини, що підсилює їх корисний вплив на шкіру.

Бджолиний віск також виступає в якості згущувача, консервирующей, емульгуючі та стійкої основи.



Він використовується також, як термостійкий і пом`якшувальний інгредієнт в емульсійних кремах різного типу для рук, ніг і губ, в пом`якшуючих і захисних кремах, в сонцезахисних засобах, масажних плитках, губних помадах і бальзами для губ, лосьйонах, тінях для повік, туші для вій, рум`яна, депілятори, дитячих косметичних виробах.

Концентрація бджолиного воску в косметиці

Концентрація використання бджолиного воску в домашній косметиці може становити 0,5-10%.

У захисних кремах для обличчя не варто використовувати бджолиний віск в кількості більш ніж 1%, так як він дуже важкий для особи.

У засобах для жирної шкіри з розширеними порами або для шкіри, схильної до акне, рекомендується додавати не більше 0,5% бджолиного воску.

Особливості технології приготування косметики з воском

  1. Перед приготуванням косметичних засобів з бджолиного воску, його рекомендується натерти на тертці, або приготувати з нього стружку, за допомогою ножа. Так вам буде зручніше відміряти необхідні пропорції.
  2. Віск нагрівають тільки на водяній бані разом з жирною фазою крему до розплавлення. Пам`ятайте, що ні в якому разі не можна відриватися від процесу топлення воску, оскільки віск легкозаймистий!
  3. Бджолиний віск можна я розплавляти в чавунної, залізної або мідному посуді, через те, що відбувається взаємодія жирних кислот містяться у воску з окремими видами металу, в результаті чого утворюються шкідливі солі.
  4. Для цієї мети потрібно використовувати посуд з нержавіючої сталі і посуд з термостійкого скла.

Термін придатності бджолиного воску

Зрок зберігання бджолиного воску досить тривалий, навіть при звичайній кімнатній температурі, він може зберігатися протягом декількох років.

Де купити бджолиний віск?

Пріобресті бджолиний віск можна в магазинах з продукцією бджільництва, а також в інтернет магазинах.

Середня вартість 100, 0 бджолиного воску становить 100 рублів.

Також якісний бджолиний віск і косметику на його основі можна купити на моєму улюбленому iherb. Натуральний воскової бальзам для губ тут можна купити всього за 2о рублів!

Ну, ось, тепер ми можемо сміливо займатися приготуванням домашньої косметики з бджолиним воском, тому що ми дізналися самі основні знання про нього.

Також вам можуть бути цікаві ці статті про інші продукти бджільництва:

Якщо ви прагнете до краси і здоров`ю, підпишіться на мою розсилку корисних і цікавих матеріалів.

Поділіться цими знаннями з друзями, нажав- на кнопочки соціальних мереж!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Поділися в соц мережах: